sunnuntai 24. elokuuta 2014

Kirjastokoira

Opiskelen kolmatta vuotta tieto- ja kirjastopalvelualaa. Tänä vuonna suurimman osan opinnot tulee päätökseen, ja on aika pohtia opinnäytetöitä. Vannoutuneena koiraihmisenä olen toki jo päättänyt oman opinnäytetyöni, joskin se hakee vielä vähän muotoaan.
Opinnäytetyö on kokemuksellinen, eli siinä tapahtuu, pelkkiä kirjallisia tuotoksia ei enää kannateta. Minun opinnäytetyöni aiheena on, kuinkas muutenkaan, kirjastokoirat. Opettajalle ilmoitin, että opinnäytetyöni päätähtenä toimii Miska, viisivuotias bretoniuros. Miska on jo aikuinen, itsevarma ja tasainen koira. Opettajalle ei kerrottu, että Miska on tasaisen helposti innostuva ja pentumaisen pöhkö otus. Tosin se myös rakastaa ihmisiä ja on oppinut toimimaan lasten kanssa, kun laumaan kuuluu pari mini-ihmistä omasta takaa plus naapuruston kaikki kääpiöt jotka säntäilee sinne tänne ja halailee koiria ohimennen.
Perusedellytykset on siis kunnossa. Opettajakin näytti vihreää valoa hankkeelle, ja kehotti ottamaan yhteyttä kirjaston johtajaan, että voidaan sopia jatkosta.

Sillä aikaa Miska hengailee minun mukana joka puolella, pyörähtää lähikirjastoissa palauttamassa ja lainaamassa kirjoja, etsimässä uutta luettavaa, torkkumassa penkkien alla ja kulkemassa minun perässä. Se osaa hienosti kulkea rauhallisesti takana, vetämättä ja hötkyilemättä. Se ei ampaise moikkaamaan lapsia tai sinkoile muutenkaan sinne tänne. Se käyttäytyy hienosti ja rauhallisesti.

Myös lauman vanhempi lapsi, kahdeksanvuotias esikoinen, auttaa Miskaa ja minua tehtävässä. Esikoisella on lukuläksyä koulusta, ja joka päivä koira istuu lapsen vieressä ja tarkkailee kirjan kuvia kun lapsi lukee ääneen. Mikäs sen parempi tapa opetella kuuntelemaan lapsen lukemista rauhassa! Eikä Miska ikinä arvostele tai ole ollut inhottava (me aikuiset kun joudutaan joskus olemaan inhottavia ja komentelemaan), joten sillehän lukee mielellään. Harmi kun koira ei voi kuitata lukuläksyä tehdyksi...

Mutta jos kaikki menee kuten pitääkin, kevään aikana Oulun lähikirjastoissa voi varata lukuaikoja kiltille ja reippaalle pikkubretonille, joka odottaa innoissaan uusia pieniä lukijoita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti